Karas se stejně jako kapr živí drobnými živočichy, a proto je v chovných rybnících nežádoucí. Dosahuje hmotnosti přes 3 kg a délky až 50 cm. Může se dožít až 8 let.

 

Karas má rovněž velmi dobré a chutné maso, podobné kapřímu masu.

 

Štika má velmi kvalitní maso i když je trochu suché, přesto je velmi lehce stravitelné. Hodí se v podstatě na všechny druhy kuchyňské přípravy. Maso ze štiky můžeme tedy vařit, dusit, smažit či grilovat. Pečená štika je také skvělá, servírovaná s různými jak teplými, tak i studenými omáčkami. Jako přílohu k rybě pak servírujeme především čerstvý chléb, nebo různě upravené brambory.

Candát je velmi oblíbená ryba i u lidí, kteří jinak ryby nejedí. Nezapáchá totiž bahnem, maso má tužší konzistenci a obsahuje mnohem méně kostí než například kapr. Využití candáta v kuchyni je velmi různorodé a existuje velké množství úprav. Vzhledem k vysoké ceně a delikátnosti masa doporučuji jen jednoduché úpravy. Ideální úprava filetů.

Sumčí maso je opředeno nejednou pověrou. Maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem, jak se v našich zemích traduje. Naopak v poslední době se čím dál častěji objevuje v obchodní síti ve zpracované formě. Sumčí filet nebo sumčí podkova jsou pochoutkou, která by dozajista obohatila i Váš jídelníček.

Zelený krasavec stojatých vod patří k menším kaprovitým rybám. Dosahuje běžné délky 20 až 40 cm a hmotnosti do 1 kg. Lín má velmi chutné maso. Výborně se hodí ke grilování, ale zajímavě ho lze připravit též v troubě. Například se sardelemi, pikantně či na másle.

Pstruh potoční byla v našich vodách původní ryba, ovšem dnes je téměř vytlačena pstruhem duhovým. Maso je oblíbené pro svou jemnou a mírnou chuť, po tepelné úpravě se dá dobře oddělit od páteře.  Uzený pstruh je považován za delikatesu. Pstruh duhový je ryze sladkovodní ryba, přestože některé druhy pstruhů žijí střídavě v řece a moři.

'Amur jako chutnější, ale přitom dražší alternativa vánočního kapra, se u nás začal prosazovat amur. Maso je velmi chutné, bílé barvy, s menším obsahem tuku a počtem drobných kostí.  Amur je vhodný pro smažení, pečení a grilování. Velmi dobrý je marinovaný. Výborná kombinace je s čerstvým rozmarýnem.

Jako surovina k přípravě rybích jídel je svalovina tolstolobika dobře kulinářsky zpracovatelná, šťavnatá, velmi jemné rybí chuti. Je vhodná na všechny způsoby kuchyňské úpravy – smažení, pečení, dušení i studenou přípravu jídel. Jemnou rybí chuť svaloviny typickou pro tento rybí druh velmi dobře zvýrazní použití zeleniny (I aromatičtějších druhů) a bylinek.

Pstruh
Amur
Lín
Tolstobik
Candát
Štika
Karas
Sumec

Copyright © 2015. www.B2K.cz design - All Rights Reserved.